Elisabeth Lindelöf, ordförande för handikappförbundet HSO i Sandviken, framför ungdomsgården i källaren. Foto: Anna Molin P4 Gävleborg
Sandviken

Ungdomsgårdar inte för handikappade

Ungdomsgårdar inte för handikappade
1:40 min

Flera ungdomsgårdar i Sandvikens kommun är inte anpassade för personer med funktionshinder.

Det är framför allt ungdomsgården i Folkets hus som kan vara svår att besöka eftersom den ligger i en källare.

Det upprör Elisabeth Lindelöf som är ordförande för Handikappförbundet HSO i Sandviken.

– Den här ungdomsgården ligger en trappa ner, och då är det väldigt svårt för dem som är rullstolsburna eller andra som har svårt att gå i trappor. Så ska det bara inte vara. Det är kränkande när det ser ut så här. Det sänder de signalerna att människor inte har lika värde, säger hon.

Får gå in genom bakdörren

Ungdomsgården i centrala Sandviken är ett typiskt exempel på att kommunen brister i sitt arbete att göra alla lokaler tillgängliga för handikappade personer. I hela kommunen finns sju ungdomsgårdar. Dessutom finns en egen gård för funktionshindrade i Vallhovskyrkan. Den drivs privat av engagerade personer. Men även de ungdomarna ska kunna komma in på de vanliga gårdarna. Det säger Hans Nilsson som jobbar med kultur- och fritidsfrågor hos kommunen.

– Ska vi ta in en person med fysiskt funktionshinder så får vi i regel gå genom bakdörren. Det är inte alls bra. De ska kunna gå igenom den stora dörren som alla andra. Där är vi självkritiska och det måste bli bättre i framtiden.

Kommunen lovar bättring

Nu finns det planer på att flytta ungdomgården från källarplanet upp i marknivå. Men Elisabeth Lindelöf tycker att kommunen behöver göra mer för dem med funktionshinder.

– Från kommunen finns det inte något uttalat mål att man riktar sig till den här gruppen. Det saknar vi, säger hon.

Men Hans Nilsson lovar att de ska bli bättre.

– Vi för alltid en debatt om det här och nu ska det diskuteras i kommande nämnd vad vi ska göra med ungdomsgårdarna framöver, säger han.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".