1 av 2
På bilden syns fr.v. Karin Ånöstam, Ove Lindberg, Göran Gustavsson och läraren Anders Schön. Foto: Agneta Sundberg / Sveriges Radio
2 av 2
Peter Stormare är en av de finansiärer som skrivit på en intresseanmälan att driva Nytorp. Foto: Scanpix

Företagare vill ta över Nytorp

Företagare vill driva Nytorp som friskola
1:48 min

Flera företagare - däribland skådespelaren Peter Stormare - har nu ansökt hos Bollnäs kommun om att få köpa naturbruksgymnasiet Nytorp och driva den som Friskola.

– Vi har under tio års tid jobbat med idéer som handlar om utveckling av den här skolan med inriktning mot livsmedel men utöver det ser vi ju att besöksnäringen kan utvecklas och att Nytorp ska kunna bli ett turistmål, säger Karin Ånöstam som är ordförande i Hälsinge Livs och en av de företagare som vill ta över Nytorp.

Kommunen sa nej

Föreningen Hälsinge Livs beviljades förra året EU-pengar till projektet Forskning och Utvecklingscentrum för Livsmedel. Tanken var att samarbeta med naturbruksgymnasiet Nytorp och att Bollnäs kommun skulle investera i ett provkök där, men det säger kommunen nej till.

Nu har fem företagare gått samman för att ta över Nytorp men hur mycket det kommer att kosta är inte klart säger Karin Ånöstam.

– Vi kan inte säga i dag vad som är möjligt att betala för det här, det måste vi titta närmare på med kommunen, säger hon

Lokala företagare bakom

Bland de företagare som vill ta över Nytorp finns också Ove Lindberg som driver grossistföretaget Svensk Cater i Söderhamn och Göran Gustavsson som driver Gustafssons servering och catering.

– Det började med att Karin frågade om vi kunde tänka oss att driva köket här och flytta vår verksamhet hit och det tackade jag ja till. Sedan blev det att jag skulle vara delägare också och på den vägen är det nu, säger Ove Lindberg. 

I förmiddags informerades skolans lärare och övrig personal om planerna på en friskola och Anders Schön som är lärare på Nytorp tog emot informationen med blandade känslor.

– Man tänker först på sin arbetssituation och vi vet ju att vi gör ett bra jobb här med nöjda elever som går ut, så vi är egentligen bara positiva om det kommer en ledning som vill satsa på skolan, säger han.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".