1 av 2
Snart får grisarna flytta in. Foto: Hasse Persson P4 Gävleborg
2 av 2
Klas-Erik Andersson har funderat på att ge upp många gånger. Foto: Hasse Persson P4 Gävleborg
Gnarp

Snart flyttar grisarna in

Jan Thorén, LRF: ”Det här är ett skittufft scenario”
1:32 min

För nära ett år sen kom katastrofen mitt i natten för den nystartade grisuppfödaren Klas-Erik Andersson i Gnarp. Taket på ena stallet rasade in och 600 grisar evakuerades och något djur fick avlivas.

Det som snabbt skulle redas ut gick inte så snabbt och först nu är allt i det närmaste återställt för en luttrad och mycket skuldsatt Klas-Erik Andersson.

– Jag har bytt nya takstolar och mycket av inredningen, allting, säger han.

Vet du vad som var anledningen till att det blev så här? Att takstolarna vek sig?

– Ja det vet vi ju, det vet vi, säger han.

Efter lång möda blev det en hemlig uppgörelse med tillverkaren av takstolar i Uppland. Och nu fattas bara detaljer innan det sista grisstallet är inflyttningsklart och smågrisar flyttar in.

Snart dags för inflytt
Nio månader tog det innan uppgörelsen var klart med försäkringsbolaget. Grisstallet från 2007 har än en gång kostat pengar.

Kommer du kunna ta igen det här?

– Möjligtvis när vi får betalt för köttet.

Har du någonsin funderat på att sluta?

– Ja, fler gånger än en.

"Det är ett skittufft scenario"
Klas-Erik Andersson har haft stort stöd och hjälp av LRF, Lantmännens riksförbund och regionordförande Jan Thorén från Korskrogen.

– Det är ett skittufft scenario som man kan drabbas av. Det viktigaste jag ser som bonde är att man har en mental och en praktisk framförhållning. En sån skada som vi har här går ju inte att planera för men det bästa råd jag kan ge i ett sådant här fall är att man vågar ta hjälp, säger han.

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".