Centerpolitikern Stefan Bäckström i Hudiksvall källsorterar. Foto: Christian Höijer P4 Gävleborg
Gävleborg

Kommunhusens sopsortering synas

"Där låg det en aluminiumburk bland glaset"
1:43 min

Det finns brister i sophanteringen i flera av länets kommuner, som vi berättat tidigare i veckan. Men i länets tre största kommunhus i Gävle, Sandviken och Hudiksvall är det bättre ordning på källsorteringen.

– Det fungerar jättebra här, säger ekonomiassistenten Kia Brattberg som jobbar i kommunhuset i Sandviken.

Tidigare den här veckan har vi berättat om hälsingekommunerna som halkat efter i utvecklingen när det gäller sopsortering. Vi har också berättat om hur kommuninvånarna i Gästrikland slarvar, trots att de erbjuds möjligheter med separata sopkärl för matavfall.

Kan bli bättre

Nu har det blivit dags att syna hur politiker och tjänstemän på våra tre största kommunhus sköter sig. Och betyget den här gången blir klart godkänt, även om städerskan Erja Palosaari tycker att det kan bli bättre.

– De lägger frukt i de vanliga soporna till exempel.

Så du är inte riktigt nöjd med sopsorteringsdisciplinen?

– Nej, man skulle kunna göra lite mer.

"Sopor börjar bli hårdvaluta"

Och mycket kan bli bättre. I Hälsingland jobbar man nu på en gemensam förvaltning för samtliga sex kommuner, ett Avfall Hälsingland. Centerpolitikern Stefan Bäckström från Delsbo är inte nöjd med hur det ser ut i dag.

– Sopor börjar liksom bli hårdvaluta. Det känns lite tungt att behöva betala för att skicka till förbränning i Sundsvall. Egentligen borde vi få betalt. Det kommer kanske en tidpunkt när det blir så, men vi är inte riktigt där än.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".