Sandvik gick med vinst.
Sandviken

Storvinst för Sandvik

"Marknaden har kommit tillbaka förhållandevis snabbt"
1:48 min

Resultatet för Sandvik har vänt rejält efter förluståret 2009. Under förra året redovisade företaget en vinst på över nio miljarder, jämfört med tre miljarder i förlust året innan.

Men än är inte företaget uppe i de nivåer som före finanskrisen.

– Vi hade förhoppningen att marknaden skulle komma tillbaka förhållandevis snabbt och det har den gjort också. Men man ska komma ihåg att volymmässigt så ligger vi fortfarande tio procent under den takt vi hade som bäst 2008, säger Peter Gossas, VD för Sandvik Materials Technology.

Efterfrågan ökar inom gruvsektorn

Senaste året har gått bra, även om Sandvik alltså inte nått upp till de nivåer som innan finanskrisen slog till. Förra året gjorde företaget en vinst på 9,4 miljarder, att jämföra med 2009 års minuresultat, en förlust på 3,4 miljarder. Det är framförallt inom gruv- och energisektorn som efterfrågan börjar öka.

Hur kommer det här positiva resultatet era anställda till del?

– För det första så är vi ett stabilare företag. Konkurrenskraftiga företag med bra resultat är bättre arbetsgivare, säger Peter Gossas.

Men för 400 av de ledande cheferna, kan det framöver finnas en möjlighet att köpa totalt 12 miljoner Sandviksaktier till ett visst bestämt pris, enligt ett förslag från Sandviks styrelse. Det beräknas kosta företaget cirka 250 miljoner kronor, och skulle kunna ge cheferna miljonvinster, om aktien stiger. Men Peter Gossas, vill inte kalla det här för en bonus.

– Det är en rörlig lön, säger han.

Erika Hällberg
erika.hallberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".