Jan Lahenkorva (S). Foto: Christian Höijer P4 Gävleborg
Bollnäs

Lahenkorva positiv till friskola

"Nytorp kan utvecklas mer som friskola än som kommunal skola"
1:38 min

Naturbruksgymnasiet Nytorp i Bollnäs har större chans att utvecklas som friskola än som kommunal skola. Det anser Jan Lahenkorva, barn- och utbildningsnämndens ordförande i Bollnäs. Och han stödjer den företagsgrupp som vill ta över skolan

Och det finns ett brett intresse bland de socialdemokrater som var närvarade på gruppmötet i går berättar Lahenkorva.

– Det kanske verkar lite konstigt, men jag tror faktiskt att Nytorp har större förutsättningar att utvecklas som friskola än som kommunal skola. En friskola har fler ben att stå på, säger han.

Det var i går som en grupp företagare med centerpartisten Karin Ånöstam i spetsen avslöjade att de vill köpa Naturbruksgymnasiet av Bollnäs kommun.

De har också lämnat in en ansökan till Skolinspektionen om att få driva Nytorp som friskola från och med höstterminen 2012.

Det här innebär att kommunen och företagsgruppen måste bli överens före sommaren säger Jan Lahenkorva.

Men att sälja en skola är inte alldeles enkelt visar erfarenheter från andra kommuner.

– Det gäller att värdera anläggningen rätt och komma överens om ett pris som är marknadsmässigt. Sedan måste vi värna om personalen och lyssna på vad de vill. Det finns många frågor att titta på, säger Jan Lahenkorva.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".