Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sandviken

Riksdagsledamot kritisk till behandling av Inger

Uppdaterat torsdag 3 februari 2011 kl 16.29
Publicerat torsdag 3 februari 2011 kl 06.00
"Det känns som en förlust"
(1:43 min)
Inger Pålsson. Foto: Erika Hällberg P4 Gävleborg

Riksdagsledamoten Anders W Jonsson (C) från Hedesunda, en av dem som arbetat fram lagen om hälsovalet, reagerar nu starkt på vår nyhet om Inger Pålsson och träningsbadet.

Patienter som byter hälsocentral kan bli utan den behandling de tidigare fått i flera år. Just det här hände Inger Pålsson från Sandviken efter att hon bytt till stadens privatdrivna hälsocentral. 

Då fick hon beskedet att hon inte längre var välkommen till sin rehabilitering vid träningsbadet på Sandvikens sjukhus.

– Efter nyår ringde ledaren för badet som hade fått direktiv av sin chef att jag inte fick gå där längre. Det var på grund av att jag inte längre tillhörde någon hälsocentral vid Sandviken sjukhus, utan en privat på stan. Jag blev helt enkelt utesluten, säger Inger Pålsson.

"Finns ingen organisation"
Inger Pålsson lider av en ovanlig muskelsjukdom, och hon har i flera år gått på vattengymnastik på Sandvikens sjukhus, som rehabilitering. Men när Inger bytte vårdcentral fick hon alltså inte fortsätta. Och på hennes nya vårdcentral, Hälsopartner i Sandviken, har någon vattengymnastik inte funnits tillgänglig.

– Problemet är att vi inte har haft den här patientkategorin tidigare. Därför har vi inte kunnat rigga en organisation, säger verksamhetschef Kenth Åhlenius.

"Känns som en förlust"
Hälsopartner har i stället varit beredda att betala landstinget, för att Inger Pålsson, och de andra drabbade patienterna ska få gå kvar på landstingets vattengymnastik, tills Hälsopartner startat en egen träning. Men det tackar landstinget nej till.

– Utifrån den ersättning vi får för Hälsovalet så har vi inte möjlighet att göra en annorlunda bemanning, säger Margreth Rosenberg, rehabiliteringschef inom division primärvård.

Inger Pålsson skulle helst gå kvar i sin gamla grupp på vattengymnastiken, men hon förstår att det inte är möjligt. Hon börjar därför fundera på att byta tillbaka till den landstingsdrivna vårdcentralen.

– Det känns som en förlust. Det hade jag inte tänkt, men det måste jag.

Kraftig kritik från riksdagsledamot
Centerpartistiske riksdagsledamoten Anders W Jonsson, är mycket kritisk till det här:

– Jag blev fruktansvärt upprörd i morse när jag hörde det här radioinslaget. Det är ju så att Hälso- och sjukvårdslagen säger att landstinget har ett övergripande ansvar för att alla patienter får den vård som de behöver. Det talas om patienten i centrum men här är det verkligen den egna verksamheten som är i centum, säger han.

Anders W Jonsson kommer nu att kontakta Konkurrensverket:

– Det är snudd på att det här är ett brott mot konkurrenslagstiftningen därför att har man en dominerande ställning på marknaden - som Berit Fredricssons primärvårdsförvaltning har i Gävleborg - då får man absolut inte utnyttja det mot en konkurrent, och det är ju det som man har gjort i det här fallet. Det är upprörande och det här är något som man får pröva juridiskt senare, säger han.

Svar på kritiken
Berit Fredricsson, primärvårdschef inom landstinget Gävleborg, svarar så här på kritiken:

– Jag tycker inte jag har utnyttjat situationen. Jag säger det en gång till att hade det varit för att man inte hade haft tillgång till bassängen så hade jag förstått den här kritiken, men bassängen är en möjlighet som alla privata och offentligt drivna hälsocentraler har rätt att nyttja. Så Hälsopartner har precis lika stor rätt att lägga behandling i bassängen i Sandviken som vi har, säger hon.

Erika Hällberg
erika.hallberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".