1 av 2
Filip Fastén under finalen i Globen. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
2 av 2
Filip Fastén under finalen. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Ljusdal/Stockholm

Filip blev inte Årets Kock

Filips mamma tidigare i dag: "Det är otroligt spännande!"
1:26 min

Alldeles nyss avslutades finalen av Årets Kock i Stockholm och det visade sig att Filip Fastén från Ljusdal inte nådde ända fram. 21-årige Fastén - den yngste finalisten någonsin - hamnade utanför medaljplats. Svensk mästare i matlagning blev istället Tomas Diederichsen från Ulfsunda Slott i Bromma.

Hela 143 kockar  - varav 133 män och 10 kvinnor  - skickade in ett tävlingsbidrag, vilket är överlägset mer än något år tidigare och nära 20 bidrag fler är förra året.

I dag var det alltså final i Globen i Stockholm där de sex bästa deltog - och 21-årige Filip Fastén var alltså en av dem.

Men Filip hamnade utanför pallplatsen och Tomas Diederichsen från Ulfsunda Slott i Bromma blev Årets Kock 2011.

Tidigare i dag berättade Filips mamma Christina, som var på plats i Globen, om hur det kändes under tävlingen: 

– Det är otroligt spännande! Det pirrar i hela kroppen kan jag säga. Att se alla kända kockar och förstå hur stor den här kocktävlingen är i Sverige - det förstår man nu, sa Christina Fastén.

Först skulle Filip - den yngste tävlande någonsin - laga till något ur en korg med med hemliga råvaror. I det andra momentet skulle Filip laga en rätt av lamm med recept som de tävlande presenterat i förväg.

Så här sa Christina om sin sons chanser i tävlingen.

– Han är ju ung. Han är 21 år och det är första gången han tävlar i en sådan här tävling, men allt kan ju hända! Jag ser på honom att han är väldigt lugn och fokuserad så att man vet aldrig! 

Men det blev alltså inte Filip Fastén som vann Årets Kock utan Tomas Diederichsen från Ulfsunda Slott i Bromma. 

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".