Frv Maj-Britt Öst, Viveka Danielsson, John-Erik Olsson och Eva Nordstrand. Foto: Agneta Sundberg SR Gävleborg
Ovanåker

Mötesplats gav färre brott

John-Erik: "Jag är väldigt glad att det finns"
1:38 min

Mötesplatsen Vändplatsen i Edsbyn har haft många positiva effekter på de missbrukare som besöker verksamheten. Sedan starten för fyra år sedan har droganvändandet och kriminaliteten bland besökarna minskat.

– Skulle jag inte få hit skulle jag förmodligen vara drogad oftare, säger John-Erik Olsson, en av besökarna på Vändplatsen.

Från sju miljoner till noll
När Vändplatsen startade våren 2007 hade sju personer institutitionsvård till en kostnad av nästan två miljoner kronor. I dag är den kostnaden noll.

Viveka Danielsson, metod- och kvalitetsutvecklare på Ovanåkers kommun, har tittat på vilken betydelse Vändplatsen haft under de snart fyra år som verksamheten varit i gång. Och hon kan konstatera att det finns flera positiva effekter.

– Tre stycken är i dag helt drogfria. Och fem personer har en klart förbättrad situation - man kanske har skippat det här med narkotikan och man har längre längre nyktra perioder.

Även frivilliga hjälper till
Till en början finansierades Vändplatsen med projektpengar men sedan våren 2009 ingår verksamheten i kommunens öppenvård. Här finns en deltidsanställd Eva Nordstrand, men även frivilliga som rycker in.

Under två års tid har Maj-Britt Öst ställt upp en gång i veckan och hon ser en stor utveckling hos besökarna.

– Det har blivit en väldig förändring hos många. De satsar på andra saker istället för droger, säger hon.

"Det är toppen"
Till Vändplatsen kan det komma uppemot 20 personer varje dag. Det är de som hamnat snett, personer med missbruksproblem. Och den här verksamheten betyder mycket tycker John-Erik Olsson.

– Det är toppen. Hade jag inte det här så visste jag inte vad jag skulle göra, så jag är väldigt glad att det finns, säger han.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".