hudiksvall

Teknikexperiment avslutar kammarmusikfestival

"Den enda fördröjningen är ljusets hastighet"
1:42 min

När den kammarmusikaliska vinterfestivalen i Hudiksvall avslutas på söndag så kommer man att genomföra en experimentkonsert på Hudiksvalls Teater. Festivalmusiker kommer att befinna sig på olika platser och spela tillsammans inför publiken via storbildsprojektor, och det ska upplevas som om hela ensemblen finns i samma rum.

Med fiberteknik kan man väldigt snart eliminera i stort sett alla fördröjningar så att ljusets hastighet i fibern är den enda fördröjning man har. Då kan man börja spela tillsammans även om man befinner sig rätt långt ifrån varandra, säger Ingmar Höglund vid Fiber Optic Valley.

Försökskaniner för det här experimentet är två violinprofessorer, en från Stockholm och en från Oslo. En av dem kommer att sitta i en lokal långt ifrån Hudiksvalls teater och den andre sitter på teaterscenen.

Ingen fördröjning
Tack vare ett fiberoptiskt nät kan de både se och höra varandra så att de kan spela tillsammans. Och publiken kan avnjuta konserten utan fördröjning, både i bild och ljud.

Den här tekniken kan i framtiden utnyttjas på många olika sätt enligt Fiber Optic Valley.

Ger nya möjligheter
Landsbygden skulle kunna få tillgång till ett musikutbud som idag bara finns i storstäderna och på kulturcentrum. Och tekniken kan också skapa helt nya möjligheter för musikundervisning på distans över hela kontinenter.

– Det här kan vara väldigt intressant i undervisningssituationer och när musiker vill repeterar med varandra. De reser ju ofta världen runt men kanske inte hinner träffas innan, då har de en chans att göra det den här vägen istället, säger Ingmar Höglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".