Arizona Chemicals vd Stefan Jönsson. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
sandarne

300 jobb hotas på Arizona Chemical

"Stora konsekvenser för oss"
1:54 min

300 jobb kan på sikt försvinna när kemiföretaget Arizona Chemical utanför Söderhamn hotas av nya EU-direktiv. Anledningen är att råtalloljan, som är företagets huvudråvara, riskerar att klassas som en restprodukt.

-- Skulle den klassas som en restprodukt så är det ett stort problem. Det skulle bli stora konskevenser för oss eftersom vi måste se oss runt om i världen efter talloljan som vi har som produkt här i Sverige, säger Stefan Jönsson, VD på företaget.

Arizona Chemicals framtid vilar i EU:s händer där svenska regeringen kan gå i bräschen för företaget genom att vara först på banan med regler för det så kallade förnybartdirektivet. Kort sagt handlar det om hur EU-länderna ska miljöklassa olika typer av biomassa från jord- och skogsbruk.

"Hon var inte påläst"

När socialdemokraten och riksdagsledamoten från Gävleborg, Raimo Pärssinen, tog upp frågan i en interpellation i riksdagen i tisdags så gav näringsminister Maud Olofsson beskedet att råtalloljan ska klassas som en restprodukt i stället för en produkt.

– Det som framgick väldigt tydligt var att hon inte var påläst i frågan, säger Stefan Jönsson.

Om Maud Olofsson håller fast vid det hon sagt och råtalloljan kommer att klassas som en restprodukt så får det välmående kemiföretaget svårt att överleva på sikt eftersom många länder då troligen väljer att elda upp oljan med stigande priser som följd.

Vill träffa ministern

Kjell Laurin är en av de anställda som oroas av ministerns utspel.

– Ja, det finns en oro därför att vår produkt kommer att eldas upp i stället för att förädlas här hos oss, säger han.

På Arizona jobbar drygt 100 anställda, men totalt berörs ett 300-tal personer via underleverantörer. VD:n Stefan Jönsson berättar att de tagit initiativ till en träff med näringsministern för att förklara vinsterna med att förädla råtallolja istället för att den eldas upp.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".