1 av 2
Aktivisterna delade ut flygblad utanför en butik. Foto: Fernando Arias P4 Gävleborg
2 av 2
Poliser bevakade aktionen. Foto: Fernando Arias P4 Gävleborg
Gävle

Djurrättsaktivister visade sitt missnöje

"Butikspersonalen brukar bli irriterad"
1:36 min

I går anordnade Djurrättsalliansen i Gävle ännu en aktion mot pälsindustrin. Aktivisterna stod och delade ut flygblad utanför en butik som säljer pälsprodukter.

Men den här gången hade de sällskap av en dialogpolis som skulle se till att både butiksägare och aktivister var medvetna om sina respektive rättigheter.

– Vi ställer oss utanför butiker som säljer päls, håller upp plakat och informerar kunde genom att dela ut flygblad, säger Lotta Forsblad.

Tror du att det blir något tumult den här gången?

– Nej, det är inte vanligt att det blir det. Däremot brukar butikspersonalen bli irriterad och ringa in vakter och polis.

Har rätt att demonstrera

Men det är ingen mening att ringa polisen. Medlemmarna i djurrättsalliansen begår inget brott när de står utanför butiken och delar ut flygblad. Och så länge de inte hindrar någon från att ta sig in eller ut så varken kan eller ska polis eller väktare ingripa. Trots det står det faktiskt en polis och iakttar händelserna utanför klädaffären i centrala Gävle.

– Syftet är att skydda demonstrationsfriheten i Sverige, säger dialogpolisen Malin Selggren.

Gävleborna reagerade

Efter incidenten förra veckan, då tre medlemmar i djurrättsalliansen attackerades av en irriterad butiksinnehavare, så vill polisen nu se till att alla är informerade om vad som gäller.

– Du har rätt att stå här där det är en allmän plats och göra en åsiktsyttring, säger Malin Selggren.

Gävlebon Shodoul Sabaana går förbi butiken och reagerar på aktionen.

– Det är bra att det uppmärksammas, men jag vet inte om jag gillar att de står precis utanför butiken. Jag förstår ju att de vill sälja och tjäna pengar också, säger hon.

Fernando Arias
fernando.arias@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".