Urban Hamid gästade studion, nyss hemkommen från Kairo. Foto: Martin Svensson / Sveriges Radio
Hassela

Urban är hemma från Kairo

"Sedan i tisdags har det gått från dåligt till värre"
1:26 min

I Egypten har under de senaste veckorna demonstrationerna mot president Mubarak växt sig allt starkare. Mitt i denna uppståndelse har Urban Hamid, frilansjournalist från Hassela funnits på plats och rapporterat. Nu är han hemma igen och kan berätta hur situationen i Kairo bara blir tuffare och tuffare.

– Sedan i tisdags då Mubarak höll sitt tv-tal till nationen så förändrades situationen enormt. Då började Mubarakanhängarna gå till motangrepp och efter det så har det gått från dåligt till värre.

Hur upplevde du säkerheten för din egen del?

– I torsdags, efter det här fältslaget, så bröt Mubarakanhängarna sig in i den byggnad där jag arbetar och jag fick springa för mitt eget liv och slänga mig in i hissen. Det som räddade mig var tre eller fyra soldater som tvingades avfyra skarpa skott mot den här gruppen.

Vad tror du kommer hända nu?

– Jag tror att Mubarak kommer försvinna men frågan är när. Just nu står det och väger. Hur länge orkar demonstranerna hålla på, när kommer militären att gå in med våld och föra bort dem, det är de stora frågorna, säger Urban Hamid.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".