1 av 2
Nu kommer kritik mot vinterns snöröjning. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
2 av 2
Stefan Lind tycker att snöröjningen har fungerat bra. Foto: Hasse Persson / Sveriges Radio

Kritik mot vinterväghållningen

"Det känns som att det förebyggande vägunderhållet försvunnit"
1:32 min

Efter den snörika och vädervarierande vintern kommer det nu kritik mot väghållarna för att vägarna inte håller måttet. Per Olsson från Järvsö är åkare som kör djurtransporter inom och utom länet och han tycker att väghållningen varit sämre i år än tidigare vintrar.

– Det känns som att det förebyggande vägunderhållet har försvunnit. Bilarna är senare ute och det blir mer fastkörd snö inne i samhällena, säger han.

NCC är nya för året att ha hand om 110 mil väg i norra Hälsingland och har satt in stora extraresurser och kört dubbelt så mycket som planerat.

– Det har varit en väldigt snörik vinter plus att vi har haft väldigt stora temperaturskillnader. Det har varit 23 grader kallt ena dagen och nollgradigt den andra och det ställer till problem för snöröjarna, säger Stefan Brink som är platschef.

Har det varit sämre väglag än tidigare?

– Det tycker jag absolut inte. Jag tycker att vi har haft väldigt fina vägar på det här området som vi har. Sedan har det varit lite svårare att hålla den standard som krävs men jag tycker att vi har hållit den, säger han.

Skiljer från driftområde till driftområde
Per Olsson däremot menar att det skiljer avsevärt i skötsel mellan olika vägområden.

– Tittar man på 83:an ifrån Tallåsen upp till Ramsjö märks det stor skillnad om man kommer från Ramsjö upp till Ånge. Samma sak från 83:an vid Karsjö och söderut, säger han.

Stefan Brink på NCC menar i sin tur att de lokala avvikelserna i det här fallet beror på olika tillvägagångssätt med vinterväghållningen.

– Det är ett driftområde som möts där uppe och uppifrån hade man saltat och vi hade valt att inte göra det eftersom det var så kallt.

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".