Efter tredje försvinnandet - primärvården köper elektroniskt koppel

Gävleborgs Landstingsdirektör har i samråd med primärvårdens chefsläkare inköpt ett så kallat elektroniskt koppel avsett att användas på en demenssjuk kvinna i Österfärnebo. Kvinnan har tre gånger försvunnit från sitt hem, och köpet skedde sedan polisen klagat på att skallgångskedjorna efter kvinnan kostat för mycket.

Det krävdes 15 poliser, två hundförare, två helikoptrar och 25 frivilliga hemvärnsmän för att finna den 73-åriga demenssjuka kvinna som lördags försvann från sitt hem i Österfärnebo. Kostnaderna skenar iväg hävdar polisen, som därför föreslagit att Sandvikens kommun förser kvinnan med en elektronisk boja som går att pejla.

Ett problem i sammanhanget är att kvinnan inte omfattas av den kommunala äldrevården - hon bor inte i särskilt boende och åtnjuter inte hemtjänst. Därför kan det inte heller vara kommunens ansvar att koppla kvinnan, hävdar företrädare för äldrevården och socialtjänsten i Sandviken.

-Reglerna är oklara, men det vore olyckligt om kvinnan skulle komma bort ytterligare en gång. Det säger Börje Svensson, chefsläkare inom primärvården i Gästrikland, som nu alltså i samråd med Landstingsrådet köpt in det elektroniska kopplet. Men han understryker att det inte kan komma till användning utan kvinnans eget medgivande. Det kan inte heller aktiveras av någon annan än polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista