Foto: Johan Nilsson/Scanpix
gävleborg

Klass 2-varning för kusten

"Det kan bli problematiskt i trafiken"
1:37 min

Nu under eftermiddagen väntas kraftigt snöfall i större delen av länet och friska vindar längs kusten. SMHI har därför gått ut med en klass 2-varning för Gävleborgs kustland och inlandet har fått en något mildare klass 1-varning.

– På sina håll är det ganska kraftigt snöfall, framförallt vid kusten där vi har utfärdat en klass 2-varning. Det kan komma uppemot 2 dm nysnö vid kusten fram till i morgon i kombination med att det är friska kanske till och med hårda ostliga vindar, säger meteorologen Linnea Rehn.

Vad kan det innebära?

– Framförallt kan det bli ganska problematiskt i trafiken. Dels är det sikten eftersom det yr omkring en massa och man ser inte så mycket. Och dels kan det bli drivbildning. De kanske är ute och plogar vägarna men det driver igen lika fort igen eftersom det blåser så mycket. Det blir svårt att komma fram, säger hon.

Länssstyrelsen i krismöte
Just nu drar ett snöoväder in över Gävleborgs län. Ett öväder som väntas ställa till en del problem främst efter kusten där det även kommer blåsa kraftigt.

På grund av ovädret har länststyrelsen i dag haft ett krismöte tillsammans med berörda myndigheter och kommuner.

Och nu har man höjt beredskapen för snöröjningen på vägar och järnvägar. Dessutom finns flera trädfällare redo att rycka ut om det behövs fällas träd. Flera bandvagnar finns också i beredskap att användas.

Lennart Juhlin är räddningschef inom Norrhälsinge Räddningstjänst.

– Vi ökar bemanningen i natt med två personer och så har vi tagit fram en bandvagn ur förrådet. Det vi är rädda för är drivbildningen som kan spöka för oss så att vi inte kommer fram, säger han.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".