gävleborg

Får kvarts miljon efter övergrepp

"Det här känns verkligen skönt!"
1:41 min

Barn som vuxit upp på barnhem och blivit utsatta för övergrepp ska få en ersättning på 250 000 kronor var. Det föreslog regeringens utredare i går. Samtidigt så sa man att de utsatta barnen ska få en offentlig ursäkt från politisk nivå vid en ceremoni. Även om det inte kan kompensera för kränkningen så är det en lättnad. Det tycker Kurt Hagman i Gävle som vuxit upp på barnhem.

Kurt Hagman är bara en av många som utsatts för övergrepp under sin uppväxt på ett barnhem. Under 50 år så placerades 250 000 barn i barnhem eller fosterhem och nu har regeringen granskat hur de här barnen egentligen hade det.

Utredningen visar att många barn blivit slagna, inlåsta eller utsatts för vanvård. Och i går så föreslog regeringen att de som drabbats mellan åren 1920 och 1980 ska få 250 000 kronor i ersättning. Men pengar kan aldrig kompensera för kränkningen säger Kurt Hagman.

Och för att förhindra övergrepp på barnhem så sa barn- och äldreminister Maria Larsson i går till exempel att varje placerat barn ska få en särskild socialsekreterare som besöker barnet minst fyra gånger per år.

Regeringen utlovade också en offentlig ursäkt under en särskild ceremoni. Det skulle Kurt Hagman i Gävle uppskatta.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".