1 av 2
Foto: Hasse Carlsson
2 av 2
Eleverna Alexander Törnqvist och Mattias Jonsson tog sig till Hälsingegymnasiet trots att undervisningen ställdes in. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg

Snöovädret orsakade kraftiga förseningar

Eleven Mattias Jonsson tog sig till skolan ändå
1:47 min

Snöovödret ställde till med en hel del i dag. Tåg- och busstrafiken hade stora problem och ambulanserna och posten hade det svårt. Dessutom ställde två skolor in undervisningen i dag - Arbråskolan och Hälsingegymnasiet.

Mattias Jonsson är elev på Hälsingegymnasiet och han tog sig till skolan trots den inställda undervisningen.

– Jag fick veta det rätt så sent och man var ju ändå vaken och på väg så det spelade inte så stor roll, säger Mattias Jonsson.

En annan som hade problem att ta sig till skolan i dag var Hälsingegymnasiets rektor Roger Wallgren.

– Jag märkte efter vägen att det inte var bra väglag och det var många som ringde på morgonen, så då tog vi beslutet att det var lika bra att låta eleverna stanna hemma och inte riskera någon trafikolycka, säger Roger Wallgren.

Problem för bussar och tåg
Snöfall och kraftiga vindar ställde alltså till med en hel del problem i Gävleborg i dag.

Under morgonen var flera bussturer i södra Hälsingland inställda. Och tågen på både Otskustbanan och Norra stambanan hade svårt att ta sig fram på grund av trasiga växlar.

Bussarna började rulla igen på förmiddagen, men med förseningar, medan man på tågsidan fick räkna med fortsatta problem resten av dagen.

Många utan post
På grund av snön var det också många i Gävle och Sandviken som inte fick någon post i dag. I princip var det bara de som bor i centrala Gävle och Sandviken som fick sin post.

Även länets ambulanser hade problem i dag.

– Det är väldigt mycket snö på mindre byvägar och vi behövde till och med ha hjälp att snöröja oss ut från en ambulansstation, säger ambulanschefen Roger Westerlund.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".