Läkarna Daniel Vasiliu och Peter Egerszegi får språklektioner av Julitta Salinger. Foto: Anna Molin P4 Gävleborg

Utländska läkare får språklektioner

"En läkare förstod inte när en kollega hade gått in i väggen"
1:43 min

Utländska läkare som jobbar inom Landstinget Gävleborg har svårt att småprata på svenska med sina kollegor och patienter. Nu har landstinget anställt en egen språklärare som undervisar de här läkarna i det sociala språket och vanliga svenska uttryck.

För annars kan det bli missförstånd. Det säger Ingela Kofoed-Pedersen som ansvarar för landstingets utlandsrekrytering av läkare.

– När läkarna kommer hit så ser vi att de kan ha svårt med det sociala språket, att umgås med arbetskamraterna vid kaffebordet och förstå informationen från chefen. Vi hade en läkare som hade jobbat här ett tag och var väldigt duktig på svenska. Han sa till mig att en kollega hade gått in i väggen och det vet vi ju vad det betyder. Men det gjorde inte han. Och det är sådana nyanser i språket som det kan ta tid att lära sig, säger hon.

Besvärligt med vardagliga uttryck

Så ganska nyligen anställde landstinget språkläraren Julitta Salinger. Man såg att många utländska läkare behövde mer kött på benen i det svenska språket. Innan läkarna börjar jobba så får de en intensivkurs i svenska. Men den rör främst det medicinska språket och att förstå vardagliga uttryck kan vara knivigare.

– Ta bara en sådan sak att säga att ett provsvar är positivt. I allmänspråket så betyder positivt att det är positivt. Det är något bra. Men ett svar på ett prov som är positivt behöver inte vara så väldigt glädjande, säger Julitta Salinger.

"Vardagssvenskan är svår"

Mellan 100 och 200 läkare inom Landstinget Gävleborg har rekryterats från andra länder. Och många får nu träffa Julitta Salinger några timmar i veckan. En som precis har börjat få språklektioner är Daniel Vasiliu från Rumänien. Han kom till Gävle för ett halvår sen och han tycker att svenskan är ganska svår.

– Det finns problem med vardagssvenskan.

Är det lätt att det blir missförstånd?

– Ja, det tror jag, säger Daniel Vasiliu.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".