Saynab Faarax Cali utvecklar språket på Verdandi. Foto: Fernando Arias P4 Gävleborg
Gävle

Populär mötesplats för att utveckla svenskan

"Jag vill lära mig svenska så att jag kan börja jobba"
1:51 min

Efter årsskiftet öppnade föreningen Verdandi sina dörrar för de boende i Andersberg i Gävle. Det är en mötesplats för människor som bland annat vill lära sig bättre svenska och utbyta erfarenheter. Och intresset har varit så stort föreningen inte ta emot fler besökare.

Klockan har redan slagit åtta på kvällen men i ett av husen här på Vinddraget i Andersberg lyser ett gult sken av lampljus ut genom fönstret.

I lokalen sitter flera personer och pratar, och när jag kommer in har man precis avslutat en diskussion om svenska skatter.

Saynab Faarax Cali var med när Verdandi Anderberg öppnade för första gången nu efter nyår.

– Utan att utveckla språket kommer jag aldrig ha en chans på arbetsmarknaden, säger hon.

Grundaren till Verdandis förening i Andersberg heter Birgitta Öberg och hon menar att det är inte bara är en ideell språkskola utan även ett sätt för människor från olika kulturer att mötas och utbyta erfarenheter.

– Vi har många som kommer från Somalia och som hade en önskan när de kom: "Birgitta, jag vill lära mig svenska så att jag kan börja jobba", och det är viktigt, säger Birgitta Öberg.

Fernando Arias
fernando.arias@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".