Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
--Själva arbetsplatsen fungerar bra, vi behövs, men ersättningen är låg, säger Gunilla Birath Nikkinnen som just nu jobbar i fas tre på Helges fritidsgård i Gävle (Arkivbild). Foto: Scanpix
2 av 2
Britt Fredriksson som jobbar på Helges intervjuas. Foto: Yasmine Lindgren-Widholm / Sveriges Radio

Svårt att få jobb i fas 3

"Man halkar efter mycket ekonomiskt"
1:43 min

I Gävleborg är det bara en tredjedel av de 320 arbetslösa som hittills hunnit avsluta den tredje och sista fasen i jobb- och utvecklingsgaranti som fått något slags jobb. Det visar en kartläggning som socialdemokraterna låtit riksdagens utredningstjänst genomföra.

– Själva arbetsplatsen fungerar bra, vi behövs, men ersättningen är låg, säger Gunilla Birath Nikkinnen som just nu jobbar i fas tre på Helges fritidsgård i Gävle.

Hon trivs med jobbet men känner samtidigt oro för både framtiden och ekonomin.

Av de 320 som har passerat fas 3 är det ytterst få som fått riktiga jobb, vad har du för förhoppningar om att få ett jobb?

– Jag hoppas att jag får vara kvar men arbetsmarknaden ser ju ut som den gör i dag, säger hon.

"Halkar efter ekonomiskt"

Ungefär samma bild ger hennes kollega, Britt Fredriksson, som har varit arbetslös sedan 2003.

– Det är klart det känns lite oroligt. Man halkar efter väldigt mycket ekonomiskt men det är skönt att vara här eftersom man har en vettig ersättning och fasta rutiner, säger hon.

Undersökningen av de totalt 2300 Gävleborgare som påbörjat fas 3 visar att majoriteten av deltagarna är över 45 år, att de vanligen saknar högskoleutbildning och att de under sina två år i fas tre oftast sysselsätts inom kommunen eller inom någon förening.

En knapp tiondel jobbar på vanliga företag och för en fjärdedel av deltagarna är sysselsättningen hemlig eller okänd.

Massiv kritik från Socialdemokraterna

Det stämmer till eftertanke tycker den socialdemokratiska riksdagsledamoten Elin Lundgren från Gävle.

– Vi står för en del av den massiva kritiken som kommit mot fas 3 eftersom den har en inlåsningseffekt för människor. Man hamnar i olika program och kommer inte därifrån. Man är långtidsarbetslös och kommer inte därifrån på ett bra sätt, säger hon.

Och Britt Fredriksson kan instämmer - fas tre är en fälla, säger hon.

– Om jag hittar ett jobb så får jag ju sluta här på Helges men det är jättesvårt. Jag känner att man sitter fast på något vis.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".