Kriskommissionen

Nu är Socialdemokraternas rapport här

1:33 min

I höstas gjorde Socialdemokraterna sitt sämsta val någonsin. Partiet tillsatte då en kriskommission som nu lämnat sin rapport vad som gick fel och vad som behöver förändras.

– Den kommer vara till stor hjälp, det är jag övertygad om, säger Socialdemokraternas ordförande i Bollnäs, Jan Lahenkorva.

Han ser fram emot vad rapporten kan leda till.

– Jag hoppas att den leder till en tydligare profil, en tydligare socialdemokrati, ett tydligare alternativ till den orättvisa politik som alliansregeringen nu för, fortsätter Jan Lahenkorva.

Suddig profil
Det är en hel del kritik som Socialdemokraterna får i kriskommissionens rapport.

Exempelvis kritiseras partiet för att inte ha förmått förmedla hur viktiga socialförsäkringarna är i ett modernt samhälle.

Kommissionen anser också att det rödgröna samarbetet i valet 2010 gjorde att socialdemokraternas profil blev suddig.

Fokus på skola och arbete
För att få till ett regeringsskifte vid nästa val krävs en rad förändringar i partiets politik, bland annat måste det bli mer fokus på skola och arbete.

Det är något som kommunstyrelsens ordförande i Söderhamn Sven-Erik Lindestam håller med om.

– Det är helt rätt. Utbildning är en investering som leder framåt och därför är skolan så viktig att satsa på. När det gäller jobbfrågan är det samma sak, vi vet att det behövs tre jobb i näringslivet för att kunna anställa en fjärde i offentlig sektor. Därför hänger de här sakerna intimt samman, fler jobb i det privata näringslivet leder till fler lärare i skolan.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista