Gävle

Fullriggaren blir centrum

1:44 min

Stadsdelen Gävle Strand växer och nu börjar höghuset Fullriggaren att ta form. Förutom hyreslägenheter, en hälsocentral och en restaurang så är det nu klart att huset kommer att få ett kafé och en närbutik.

--Tanken är att fastigheten Fullriggaren ska bli ett slags stadsdelscentrum med närservice för de boende. I och med att stadsdelen växer så kommer de som flyttar ut hit att behöva en närservice utan att behöva ta sig ner på stan eller till Brynäs centrum, säger Peter Simryd som är lokalansvarig på Gavlegårdarna.

Gävle Strand växer så det knakar. Ett efter ett så poppar bostadshusen upp och nu börjar alltså det 41 meter höga huset Fullriggaren att ta form. Gavlegårdarna har fått klartecken från kafékedjan Waynes Coffee och närbutikskedjan Time som kommer att flytta in i huset.

Mer liv och rörelse
Sedan tidigare är det klart att landstinget öppnar en hälsocentral i huset till hösten. Just nu så är ungefär 70 procent av lägenheterna och 40 procent av de övriga lokalerna i huset uthyrda. Och Peter Simryd tror att Gävle Strand kommer att sprudla av liv i framtiden.

--Förhoppningsvis så ska Fullriggaren bli ett slags nav på Gävle Strand med liv och rörelse även på kvällarna, både på sommaren och på vintern. Det är inte omöjligt att det bor mellan 1 500 och 2 000 personer här i framtiden.

Är det här ett sätt att locka helt nya invånare till Gävle?

– Ja, absolut. Man kan ju pendla till arbetsplatser i Stockholm och Uppsala och bo här till vettiga prisnivåer.

Vad är det för prisnivåer här?

– Våra hyresrätter har prisnivåer på mellan 10 000 och 15 000 kronor i månaden per lägenhet beroende på storlek.

Och 14-åriga Frida Westholm som bott i området i snart tre år ser fram emot att få ett eget litet centrum.

– Jag tycker att det är bra. Det blir mer folk och trevligt på sommaren, säger hon.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista