Gävle

Rädsla för otrygga barn vid flytt

1:38 min

Kampen fortsätter för daghemmet på Timmermansgården i Gävle. Senaste beskedet är att dagmammorna och deras barn ska flytta till Nynäspaviljongen där de får husera bredvid en förskola.

Till Timmermansgården kan dagmammor ta sina barn en dag i veckan. En av dem som kommer dit är Carina Andersson som tycker att det finns många nackdelar med att flytta.

– Vi har kommit fram till att vi inte tyckte det var säkert vid Nynäs och att det blev långt för föräldrarna att åka, alla har inte bil. Sen tyckte vi inte heller att det var någon säker väg om vi ska gå på våra aktiviteter med barnen.

Lugnet på Södra kansligatan 6, där Timmermansgården ligger, är inte den enda anledningen till att dagbarnvårdare motsätter sig en flytt till Nynäspaviljongen. I somras renoverades lokalerna och så sent som i december fick de ordning på hyllor och på kapprummet. Något som personalen inte är pigga på att göra om på nästa ställe. Men främst vill inte föräldrar och personal rycka upp barnen från ett ställe de trivs på.

– De är trygga i lokalen och känner igen miljön och de som jobbar. De behöver inte ty sig till just sin dagmamma utan kan även gå till någon annan av dagmammorna, berättar Carina Andersson som tror att en flytt skulle göra barnen otrygga.

Ett av barnen är Matilda Virén som trivs bra på Timmermansgården.

– Jag tycker det är kul, man får lära sig mycket saker som man inte vet så mycket om.

Yasmine Lindgren-Widholm
yasmine.lindgren-widholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista