Gymnastik

Emma kan bli vår nya OS-stjärna

1:42 min

Tolvåriga Emma Johansson från Sandviken kan bli Sveriges nästa OS-hopp.
Hon har nämligen blivit uttagen i en satsning som Svenska Gymnastikförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, gör till sommar-OS 2016.

– Det är jättekul att de har tagit ut mig för då vet jag att de tycker att jag är duktig och att jag kan nå upp till mina stora mål, berättar Emma som blev glad och överraskad när hon fick beskedet.

Detta är den största satsningen som SOK någonsin har gjort på lovande gymnaster i Sverige och den innebär att Emma kommer att få bästa tänkbara hjälp för att nå sina OS-drömmar. Tillsammans med nio andra unga tjejer kommer Emma att bilda en elittrupp som ska träna i Eskilstuna på lov och helger inför två tränare som ansvarar för OS-satsningen.

Förutom alla läger kommer Emma fortsätta att träna de fyra olika grenarna hopp, bom, barr och matta med sina vanliga tränare Carolin Öberg, Emelie Andersson och Cecilia Öberg i Sandviken.

De är har tränat Emma i över fyra år och har alltid drömt om att en av deras egna gymnaster ska nå OS.

– I början kändes det lite snudd på overkligt. Drömmen för oss är ju att ta en gymnast till ett OS men nu har vi fått Emma hit och det är en bit på vägen, säger Emelie Andersson.

Enligt Emelie så kan det inte bli för mycket träning för Emma som redan nu lägger ner 10 timmar i veckan på gymnastiken.

– Först och främst är mina mål att jag ska få komma till större tävlingar och andra tävlingar men mitt största mål är ju OS, svarar Emma på frågan om sina målsättningar.

Linda Åberg
linda.aberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista