1 av 2
Där "Klint-Olles" gård tidigare stod finns nu bara aska och rök kvar. Foto: Hasse Persson / Sveriges Radio
2 av 2
"Klint-Olle" fick i dag bröd och sängkläder av sina grannar. Foto: Hasse Persson / Sveriges Radio
Delsbo

Bara aska kvar av "Klint-Olles" gård

1:33 min

I går brann ännu en gammal Hälsingegård ner i Delsbo.

Det är tredje gården som brunnit på senare tid och den här gången drabbade det spelmannen och den lokale kändisen "Klint-Olle" Jonsson som bott i sin släktgård sedan han var 14 år.

– De spekulerar i att det antingen har tagit eld bredvid vedspisen eller om det har varit någon spricka i muren, säger "Klint-Olle".

Av en av Fjärdsätters stolta gammelbyggnader är det nu bara förkolnat trä som pyr kvar och "Klint-Olle" Jonsson har förlorat allt. Nu strömmar folk till för att hjälpa den uppskattade spelmannen.

– Bröd och lite sängkläder till att börja med men vi kommer förbi igen senare, säger en av dem som kom för att hjälpa "Klint-Olle" i dag.

När folk kommer hit så undrar de vad som hänt med dragspelen, vad har hänt?

– De har brunnit upp, alla utom två.

Hur många då?

– Det är väl en 17-18 stycken. Jag har ju mest haft gamla dragspel som inte är särskilt unika egentligen men det är klart det är synd att de har brunnit upp. Men det är ju ingenting mot att huset har brunnit upp, hela släkten har ju älskat det här huset, säger "Klint-Olle".

Och trots att allt nu ser mörkt ut för Olle så har han ändå tankar på vad som kommer härnäst. Och målet är att återställa huset som det var innan branden.

– Den första tanken var ju att bygga upp det men det är enklare att säga det än att göra det, säger han.

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista