Polisinspektör Sven Lind i Bollnäs säger att det den dödade vargen knappast omkommit genom en olycka. Foto: Agneta Sundberg SR Gävleborg
Bollnäs

Vargen slogs ihjäl

Polisinspektör Sven Lind: "Avlivad med trubbigt våld"
1:20 min

Den varg som dödades illegalt vid sjön Fansen i södra delarna i Bollnäs kommun hade först körts på med snöskoter och sedan slagits ihjäl med ett trubbigt föremål. Det visar en preliminär rapport från Statens Veterinärmedicinska Anstalt.

Skadorna på den döda vargtiken är omfattande berättar polisinspektör Sven Lind.

– Den har revbensbrott, ett benbrott och skallskador. Den är avlivad med trubbigt våld. Och med utgångspunkt av det här kan man misstänka att den är påkörd en eller flera gånger.

Kan det ha varit en olycka?
– Nej, inte enligt vår bedömning.

Hur tror du att det har gått till?
– Någon har kört ikapp den på isen, kört på den och fått den kvar på platsen och haft ihjäl den.

Söndag 6 februari fick polisen tips om att det kunde finnas en död varg vid sjön Fansen i södra delarna av Bollnäs kommun.

Försökt gömma djuret
Dagen efter letade polisen efter spår med hjälp av både helikopter och snöskoter och hittade då en död vargtik som någon försökt gömma genom att skotta snö över.

Polisen har fått en del tips, men hittills har det inte lett till att någon misstänkt har kunnat gripas.

– Vi har kunnat utesluta en hel del, men vi saknar en hel del i det här pusslet.

Vad kan ni göra?
– Vi hoppas få in fler tips och, vi håller också en del förhör så vi får se om det ger något.

Jägareförbundets länsordförande Karl-Evert Hellsén säger till P4 Gävleborg att han ser mycket allvarligt på det här och att det vore en stor skam för jägarkåren om det skulle visa sig att det var jägare som ligger bakom brottet.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".