Många brandlarm i kylan

En rad brandlarm har hållit räddningstjänsten i gång det senaste dygnet. I centrala Ljusdal totalförstördes en villa, i Sandviken misstänker polisen mordbrand i ett flerfamiljshus och i Gävle visade sig rökutveckling och skimrande ljus vara en helt harmlös händelse.

Den stränga kylan har i flera fall bidragit till att brandincidenterna nu ökar.

I centrala Ljusdal totalförstördes i går eftermidag en villa på Kaptensgatan i en brand som enligt räddningstjänsten kan ha uppstått i samband med upptinande av frusna rör. Ingen människa skadades i branden som enligt räddningstjänsten förstördes helt av eld och vatten.

Branden i Ljusdal ledde till Räddningstjänsten tvingades tillkalla förstärkningar när även en panncentral i ett uthus vid Hybobyväg sydost om Ljusdal i natt fattade eld och brann ner till grunden.

Farligt att tina rör
Frusna rör var också orsaken till en glödbrand i en villa i Tyby väster om Söderhamn i går eftermiddag. I Ockelbo fick ungefär samtidigt räddningstjänsten släcka en brand i en ladugårdsvägg på Langbergsvägen, dock utan att djuren måste evakueras.

Mordbrand misstänks
Den senaste branden uppstod vid halv-nio-tiden på söndagsmorgonen i en tvättstuga i ett flerfamiljshus på Tallbacksvägen i Sandviken.

Det var en trave kompostpåsar som brann och fyllde tvättstugan med rök. Polisen misstänker att branden var anlagd, eftersom kompostpåsarna var upptravade och det saknas en rimlig naturlig brandorsak.

Slamsugning gav falskt larm
I Gävle slutligen, tvingades räddningstjänsten lördag kväll rycka ut i onödan till Nybyggarvägen i Åbyggeby sedan larm inkommit om att kraftig rökutveckling och ett skimrande sken iaktagits vid ett hus.

Enligt vakthavande befäl vid Gästrike räddningstjänst visade sig "branden" i själva verket vara diselavgaser och blinkande varningslampor i samband med att slamsugning vid byggnaden.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se