"Vargen måste få kosta"

Den svenska rovdjurspolitiken kostar minst 150 miljoner kronor per år för skattebetalarna. Exakt hur mycket exempelvis vargen kostar är det däremot ingen som vet och det här är något som förvånar miljöminister Andreas Carlgren.

– Det måste gå, vi vet ju precis vad rovdjursanslaget är och det är ett belopp som riksdagen godkänner varje år så det här är det mycket god insyn och kontroll i, säger han.

Men när Sveriges Radio ringer runt till de olika myndigheter och departement som rovdjurskostnaderna finns det ingen som kan svara på frågan. Såhär säger man på Naturvårdsverket.

– Att dela upp det på arter är jättesvårt, du kan ju höra om Miljödepartementet har gjort någon sådan utredning.

"Vargen får kosta pengar"
De olika myndigheterna hänvisar till varandra. Men oavsett om man vet vad vargen kostar eller inte så är det ändå värt en hel del pengar att satsa på den säger Andreas Carlgren.

– Många människor tycker att det är oerhört besvärligt med vildsvinen som sprider sig i landet och det visar sig ju att etablerade stora rovdjur som exempelvis vargen är den enda som kan vara konkurrent och därmed också bidra till att lösa andra problem. Om vi får möjlighet att etablera varg så är det till stora fördelar för ekosystemet.

Så vargen får kosta pengar?

– Jag menar att det är värt det även om människor många gånger föreställer sig att det kostar mycket mer än vad det faktiskt gör.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".