Gävleborg

Finmaskiga nät tömmer havet

1:46 min

Det fiskas i industriell skala i havet utanför Gävleborgskusten och fisketrålarna har fått tillstånd att använda extra finmaskiga trålnät i jakten på fisk som sedan ska malas ner till djurfoder. Nu kommer kritik mot näten som används.

– Man har ansett att det här beståndet ska tåla det här uttaget med en maska som är 16 millimeter, säger länsstyrelsens fiskekonsulent Christer Örn.

Vad betyder det här fisket för de lokala fiskebestånden?

– Det betyder att de lokala fiskarna har betydligt svårare för att fånga den strömming som ska gå till humankonsumtion. När de här grabbarna och tjejerna har fiskat klart så är det ganska tomt på fisk en tid framöver, säger han.

200 ton fisk lossas regelbundet

Håkan Sundberg i Gåsholma utanför Axmar är en av de lokala fiskare som direkt drabbas av den här finkamningen av havet.

– De har väl provfiskat och testat och ansett att det finns sådana mängder så att det kan fortgå men jag har svårt att lita på det, säger han.

Lika bekymmersamt är att ingen kan säga vad det finns för slags fisk i de laster om runt 200 ton fisk som trålarna regelbundet lossar i Norrsundets hamn. Det sätt lasterna lossas på gör det omöjligt att veta berättar Benny Lundin, ordförande i Hamrånge fiskevårdsområde

– Det sugs i en slang till en tankbil, så i princip ser de inte fisken som går ut i tankbilen så de vet inte vad det är för arter, säger han.

Länsstyrelsen har ingen kontroll

Och det vet inte länsstyrelsen heller. Vi har faktisk ingen koll alls, erkänner fiskekonsulent Christer Örn.

– Vi har begärt att få en laddningskontroll men den är inte gjort. Man vet inte vad det är man lossar. Det kan i värsta fall vara annat än strömming, det kan ju vara småtorsk.

Varför håller inte ni som tillsynsmyndighet koll på det här?

– Vi är inte operativ tillsynsmyndighet utan i det här fallet är det Fiskeriverket.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista