Vi kommer behöva en invandring och nya gener som kommer regelbundet, säger Helene Lindahl-Vik projektledare för genetisk förstärkning av den svenska vargstammen. Foto: SCANPIX / AP (Arkivbild)

Finsk-rysk varg på väg mot Gävleborg

"Det behövs en genetisk förstärkning"
0:42 min

En varg från den finsk-ryska stammen har vandrat genom nästan hela Norrland och är nära de svenska vargarna i Gävleborg. Om den tar sig in i Gävleborg skulle det vara tredje gången på 10 år som en varg lyckas med den vandringen.

Nu hoppas man att den här vargen - som troligen är en hane - ska bli ett nödvändigt genetiskt tillskott i den svensk-norska stammen, det säger Helene Lindahl-Vik projektledare för genetisk förstärkning av den svenska vargstammen.

– Vi kommer behöva en invandring och nya gener som kommer regelbundet. Det är en fördel att de vandrar själv och just nu är vi i en sådan situation där vi behöver en genetisk förstärkning och det finns fortfarande vissa problem med att få en naturlig invandring som måste redas ut, säger hon.

– Där finns det en utredning som tittar på hur man kan hjälpa vargar att gå igenom norra Sverige och renskötselområdet.

Nyheterna, P4 Gävleborg
nyheterna.gavleborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".