I VARGENS SPÅR

Vildsvin attackerar fler hundar än vargen

Det är betydligt vanligare att hundar skadas av vildsvin än varg, det är dessutom vanligare att hundar skadas av skott än av varg. Det visar statistik från försäkringsbolaget Agria.

Förra året skedde en markant ökning av antalet hundar som fick skador av vildsvin, det säger Cina Seidefors som är pressansvarig på Agria.

– Vi har uppgifter om 93 hundar som skadades av vildsvin och det är nästan en tiodubbling på fyra år, säger hon.

Cina Seidefors, på försäkringsbolaget Agria, berättar att det troligen är ännu fler hundar som skadas av vildsvin eftersom jägare inte försäkrar sina hundar lika ofta som andra hundägare och därmed inte finns med statistiken.

Antalet skadade hundar har minskat
Av siffrorna framgår också att antalet hundar som skadades av varg som minskat.

– Under 2010 har vi fått in elva hundar och det är en mycket lägre siffra än året innan, säger Cina Seidefors.

Faktum är att antalet hundar som skadades av skott från jägare under förra året var en mer än hundarna som vargen skadade. Skadorna på hund ser olika ut beroende på vilket djur hunden möter i skogen.

Vad gör vildsvinen med hundar?

– Det blir sårskador och skador som kommer utav ett häftigt slagsmål. Om en hund möter en varg så dör den oftast men möter den ett vildsvin så brukar den bli skadad men överleva.

Elise hund överlevde vargattacken
Men den erfarenheten har inte Elise Friis-Beck. Hon har genom åren fått sammanlagt 19 får dödade av varg och hennes hund Zelda attackerades av en varg för ett par år sedan. Hunden Zelda fick sys även om Zelda klarade sig, men vargen dödade fåren.

Har du blivit rädd för vargen på grund av det här?

– Nej, jag är inte rädd.

Men vad ser du som farligast för dina hundar?

– Vi har ju vildsvin och de är farligare!

Päivi Kotka
paivi.kotka@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista