Foto: Hussein Malla/Scanpix
Libyen/Söderhamn

Söderhamnsbo följer kaoset i Libyen

"Han kommer att döda allihopa"
1:25 min

Demonstrationerna i Libyen fortsätter i dag trots diktatorn Muammar Kadaffis hotfulla tal i går där han sa att han ska bekämpa upproret "till sista blodsdroppen". I Söderhamn följer Munum Essawi händelserna i hans hemland.

– Det känns inte bra alls. Jag gråter när jag ser på tv:n. Och jag kan inte göra någonting. Vi vi ha hjälp, säger Munom Essawi i Söderhamn.

Tv:n står på hela tiden
Jag träffar Munom Essawi, som kom till Sverige för nio år sedan, i en kiosk där han jobbar. Bakom disken i ett trångt utrymme står en tv på där Munom hela tiden följer utvecklingen i sitt gamla hemland Libyen.

Sedan en vecka tillbaka pågår där ett uppror mot diktatorn Muammar Kaddafis drygt 40-åriga styre i landet – ett uppror som snabbt övergått i ett blodbad, och i går under ett tv-tal hotade Kadaffi alla upprorsmakare med dödsstraff. Och Munom Essawui är övertygad att det inte är några tomma ord.

– Han ska göra det. Jag vet det - till 100 procent. Alla vet att han har dödat många förut.

Vad tror du kommer att hända nu då?

– Han har kontakter med maffian och han använder legosoldater från andra delar av Afrika som han betalar pengar till - han har jättemycket pengar. De kommer att döda allihopa. Han kämpar mot det här och han kommer inte att lämna sin post. Jag vet att han är helt galen, han lyssnar inte på någon.

Vad hoppas du ska hända nu?

– Jag hoppas att han lämnar makten, men det tror jag inte, säger Munom Essawui.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".