Daniel Richardsson. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
skidor

På väg mot guld?

"Jag tror att det kommer att gå bra"
1:31 min

Klockan ett i eftermiddag avgörs 15 kilometer klassiskt vid skid-VM i Oslo - en distans som är Daniel Richardssons absoluta favorit. Det var ju just på den distansen som Richardsson vann sin första världscupseger i Drammen för nio dagar sedan. Och nu har han alltså sitt livs chans att ta guld på ett världsmästerskap.

– Det finns säkert 10-15 stycken som kann vara med och slåss om medaljerna så det blir hårt och tufft, men jag ska göra vad jag kan och jag tror att det kommer att gå bra, säger Daniel Richardsson.

Richardssons favoritdistans
VM i Holmenkollen går in på sin andra vecka och i dag väntar en distans som en gänglig 28-åring från Iggesund nog tänkt en hel del på när han lagt timme efter timme i träningsspåret.

15 kilometer klassiskt har alltid varit Daniel Richardssons favorit och allt fler fascineras av hans unika teknik i den traditionella åkstilen. 

– Han har ett väldigt bra driv i åkningen och utnyttjar sin längd. Jag tror att han har stora chanser både individuellt och på stafett att kriga om medaljer, säger Fredrik Jonsson som är klubbkamrat med Richardsson i Hudiksvall.

Daniel Richardsson intervjuas igen:

Det alla pratar om är ju din klassiska skidåkning. Vad är det som gör att din teknik är så vägvinnande?

– Jag åker ekonomiskt, jag sparar mycket energi. Det är väl det som gör att det är vägvinnande också.

--Stakning har jag alltid varit duktig på sedan jag har varit ung. Det är väl ett av mina vinnande vapen just i klassisk teknik, säger Daniel Richardsson.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".