I VARGENS SPÅR

Pengar att tjäna i rovdjursturismens spår

Det är inte bara de företag som direkt sysslar med rovdjursturism som blir vinnare om rovdjursnäringen skulle etablera sig i Sverige på riktigt.

Också andra företag får ett uppsving i samband med att nya turister kommer till Sverige.

– Man ska tolka rovdjursturismen bredare. Det handlar inte om att människor ska gå och hitta en björn eller varg utan rovdjur skapar en spänning som gör att andra turistverksamheter får en ökad lyskraft, säger Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, som själv är själv en stor konsument av rovdjursturism. Stefan och hans familj har varit på många platser på jorden för att titta på bland annat rovdjur.

"Turistiska spetsattraktioner"

Men det är alltså inte bara företagen som direkt sysslar med rovdjursturism som tjänar pengar. Naturfotografen Staffan Widstrand jämför med grannlandet Finland som lockar många turister för att skåda björn.

– Folk kommer från Spanien för att titta på björnar i tre dagar men när de kommit från Spanien så åker de på andra arrangemang också. En spa-helg som de aldrig åkt på om det inte fanns björnar ett stenkast bort. Rovdjuren är turistiska spetsattraktioner, tänk Afrika utan lejon eller Indien utan tigrar, det blir ganska beigt, säger han.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".