Många elever lever med skyddad identitet. Foto: Jessica Gow / Scanpix
GÄVLEBORG

Många barn lever med skyddade uppgifter

"Vi har alltid några varje år"
1:30 min

Allt fler barn lever med skyddade personuppgifter. Att uppgifterna är skyddade är något som skolor måste ta hänsyn till när de till exempel skriver klasslistor, gör utflykter eller tar skolfoton.

– Vi har alltid några som har skyddad identitet varje år och det har vi haft varje år, säger Ola Johansson som är biträdande rektor på Brynässkolan i Gävle.

Hur många handlar det om?

– Jag vill nog inte säga antalet mer än att det rör sig om ett par stycken.

De som får personuppgifterna skyddade är de som riskerar att utsättas för hot eller våld. I dag är det nästan 5000 barn och ungdomar upp till 19 år som lever med skyddad identitet och Skolverket räknar med att antalet ökar med omkring sex procent varje år.

Dialog med föräldrarna

Ola Johansson säger att bland det viktigaste för att kunna skydda de här barnen är att föra en dialog med vårdnadshavaren.

– Vi frågar hur vi ska hantera det. Vi ställer frågor som, ska de vara med på klasslistor, skolfoton. Man skickar ut en förfrågan till föräldrar om det är okej att barnen finns med på hemsidor eller om media kommer hit och tar allmänna bilder, och det efterlever vi, hårt.

Hur ser du på att det är fler barn som kommer till skolan med skyddad identitet?

– Det är en bild av samhället, tänker jag. Samhällsklimatet har väl blivit tuffare och det höjer kraven på oss som skola eftersom det är vi som tar emot barnen som lever i det, säger Ola Johansson.

Charlotte Pettersson
charlotte.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".