1 av 5
Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5
Brynäs - Södertälje 3-2 e str

Dyrköpt Brynäs-seger mot SSK

Brynästränaren Niklas Czarnecki: "Manfallet oroar"
1:31 min

Jakob Silfverberg blev matchvinnare när Brynäs besegrade Södertälje efter straffar.

Radiosportens Magnus Wahlman valde Lagens lirare:
Brynäs: Jakob Silfverberg
Södertälje: Fredric Andersson

Brynäs tog sin första poäng mot Södertälje för säsongen, via 3-2 efter straffar, men drabbades samtidigt av tunga skador. Södertälje hade tre poäng som i en ask men tappade blytunga poäng i slutet.

Bottenstriden i elitserien spetsades ytterligare i Gävle. Södertälje kontrade in 2-0 borta mot Brynäs tidigt i andra perioden, trodde nog alla. Då valde domarna att göra en videogranskning från matchminuten tidigare. Och 0-2 blev 1-1. Sebastian Lauritzens skott tog inte i ribban, pucken var inne. Efter massiva SSK-protester kollades bilderna en gång till, trots att måldomaren var helt säker på sin sak redan efter första granskningen.

– De fick ett omdiskuterat mål. Jag har inte sett om den var inne eller inte men vi kunde ha tagit ledningen med 2-0 och istället blir det 1-1. Det är klart att det är frustrerande, säger Södertäljes Jonas Almtorp till Radiosporten.

SSK-tränaren Peter Popovic blev ursinnig, hans spelare också. Popovic tog timeout för att samla laget och det var nog ett mycket klokt beslut. SSK-spelarna tappade inte humöret.

SSK gjorde senare 2-1, spelade sedan fem mot tre i nästan en minut i slutet av sista perioden utan att kunna avgöra. I stället kvitterade Brynäs i spel sex mot tre genom Jakob Silfverberg när SSK drog på sig kostsamma utvisningar.

Förlängningen blev mållös och i den efterföljande straffläggningen satte Silfverberg den matchavgörande straffen.

För Brynäs blev matchen kostsam skademässigt. Tre av lagets tongivande spelare; Andreas Dackell (befarat armbrott), Sebastian Lauritzen (benskada) och Lars Jonsson (ansikte) klev av isen med skador.

– I andra perioden hade jag knappt några spelare, vi fick lappa ihop det inför tredje. Jag vet inte vad medelåldern var på planen, 19-20 år, så det var otroligt starkt att vrida tillbaka och vinna matchen.


Brynäs-Södertälje 3-2 e str (0-1, 1-1, 1-0, 0-0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (4.00) Joakim Eriksson (Markus Seikola, Mattias Carlsson).

Andra perioden: 1-1 (1.55) Sebastian Lauritzen, 1-2 (14.55) Fredric Andersson (Ryan Lasch, Pierre Hedin).

Tredje perioden: 2-2 (18.50) Jakob Silfverberg (Johan Larsson, Mattias Ekholm) spel fem mot tre.

Avgörande str: Jakob Silfverberg.

Skott: 28-27 (8-7, 7-7, 9-11, 3-2, 1-0).
Utv, Brynäs: 6x2. Södertälje: 5x2.

Domare: Wolmer Edqvist, Grums, och Mikael Sjöqvist, Karlstad.

Radiosporten/TT
ishockey@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".