1 av 3
Polisen misstänker att det går en pyroman lös i Sandviken. Foto: Tomas Groop / Sveriges Radio
2 av 3
Det är i källaren på Tallbacksvägen som de flesta bränderna startat. Foto: Tomas Groop / Sveriges Radio
3 av 3
Mark Bataev bor i området och är orolig. Foto: Tomas Groop / Sveriges Radio
Sandviken

Pyroman går lös i Norrsätra

"Det finns ingen naturlig orsak"
1:49 min

Det brinner onormalt ofta i hyreshuset Tallbacksvägen 17 i Norrsätra i Sandviken. Efter fyra bränder i husets källare och tvättstuga bara sedan december är polisen nu säker på att bränderna inte har någon naturlig förklaring.

– Det är någon människa som mår dåligt, säger polisens presstalesman Mikael Hedström.

Du menar att en pyroman går lös?

– Ja, det finns ingen naturlig orsak till de här bränderna utan de är anlagda.

Misstro sprids i huset

Samma slutsatsen har förstås de boende på Tallbacksvägen själva dragit för länge sedan, men trots ökad bevakning och operation dörrknackning saknar polisen spår. Nu sprider sig en rädsla och misstänksamhet bland hyresgästerna.

– Nu är det lite jobbigt. Jag är orolig att de kan börja lägga något i brevlådorna eller den vägen, säger Yvonne Berg som bott 37 år i huset och som nu börjar få nog.

– Förra veckan var det brandbilar, polisbilar och ambulans. Vad kan hända om jag är borta när de bränner något, säger Mark Bataev som bor i området.

Stort hus oroar polisen

Även polisen är bekymrad; Eftersom hyreshuset rymmer 48 lägenheter så måste även begränsade källarbränder tas på största allvar, säger Mikael Hedström.

– Det farliga är rökspridningen och det är det vi är oroliga för, att det blir panik i huset när röken blir allt för kraftig. Vi har ju fall i Stockholm där man har sökt sig ut i trapphusen och det blir tragiska effekter.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".