Barbro Holmberg vill behålla kompetensen efter Ericssons nedläggning i länet. Foto: Fernando Arias / Sveriges Radio
Gävle

Omställningen efter Ericsson går bra

"Vi vill behålla kompetensen i länet"
1:37 min

Länsstyrelsen presenterade i dag resultatet av det omställningsarbete som påbörjades efter att Ericsson sa upp all sin personal i Gävle.

Enligt Landshövdingen Barbro Homberg har arbetet med att få de före detta Ericsson-anställda i jobb, gått över förväntan.

– Vi ser att av de 856 som blev varslade så är det 360 som är kvar i omställningsprogrammet, säger hon.

Resten har alltså fått jobb?

– Ja, antingen fått jobb eller att man har utbildning eller att man har hittat en lösning.

Enligt arbetsförmedlingen ser prognosen bra ut för även framtiden och antalet lediga jobb i länet har ökat med nära 80 procent på ett år. Då ska man dessutom komma ihåg att länet nu går in i en fas med stora pensionsavgångar.

– I år är det första året som fler människor lämnar arbetsmarknaden än vad som kommer till och det här kommer att accelerera de år som kommer, säger Barbro Holmberg.

Många riskerar att flytta

Samtidigt finns det alltså drygt 360 personer kvar i omställningsprogrammet som fortfarande söker arbete. Och enligt fackförbundet IF Metalls kartläggning, så riskerar flera av dem att flytta från länet om de inte hittar rätt jobb i Gävleborg.

– Det som facket hör och ser är att det är väldigt många av de som är kvar som har hög kunskap och kompetens som börjar söka sig till andra orter. Det är naturligtvis bra att man får jobb någon annanstans men som landshövding i Gävleborgs län så vill jag slå ett slag för att vi ska behålla den här kompetensen i länet, säger Barbro Holmberg.

Fernando Arias
fernando.arias@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".