Gävle

Ännu ingen etablering för Nilar

1:30 min

Batteritillverkaren Nilar har nu packat ihop sin verksamhet i Denver för att flytta till Gävle. Men än så länge har man ingen lokal och det utvecklingsstöd som utlovats har fortfarande inte betalats ut.

– Jag tror att viljan är stor, jag har upplevt från folk på teknikparken och i kommunledningen att viljan har varit stor så jag tror att det kan bli bra, säger Lars Fredriksson som är Nilars styrelseordförande.

Batteritillverkaren Nilar har nu monterat ner hela sin anläggning i Denver i USA och hela flyttlasset kommer att landa i Gävle den 18 mars. Men även om Nilar redan har anställt 14 personer i Gävle så har företaget inte någon fastighet att förelägga verksamheten i.

Slutförhandlar om lokal i Gävle

Tanken var att man skulle etablera sig i Ericssons gamla lokaler i Hemsta, men den idén fick stryka på foten.

– Så kommer det inte att bli eftersom Ericsson inte är överrens med ägaren av fastigheten om hur avslutningen där ska se ut, säger Lars Fredriksson.

Ännu inget bidrag

Lars Fredriksson menar att Nilar nu befinner sig i slutförhandlingar om flera andra lokaler, men det finns ytterliggare ett skäl till att företagets etablering i Gävle inte har gått helt enligt planerna.

När Nilar bestämde sig för att flytta sin verksamhet var man även överens om ett utvecklingsstöd. Men det stödet har man fortfarande inte fått tillgång till.

– Dessa pengar har vi inte sett röken av men vi kommer att fortsätta att prata med kommunen om det.

Är det ett problem att ni inte fått pengarna?

– Inte ännu.

Fernando Arias
fernando.arias@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista