Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Kyodo News/AP/Scanpix
Jordskalvet i Japan

Sandvik undkom förödelsen - Gävlebo intervjuas via facebook

Gävlebo i Tokyo: "Läget är allvarligt"
1:53 min

Hundratals personer har hittills rapporterats döda efter det kraftiga jordskalvet och den  efterföljande tsunamin som sköljde in över Japans nordöstra kust vid sjutiden i morse svensk tid. Och dödssiffran befaras öka i takt med att räddningsarbetet fortsätter. Sandvik har en fabrik i det jordbävningsdrabbade området Sendai men både personal och byggnader ska ha klarat sig bra. Gävlebon Thomas Östergren är vd för Atlas Copco i Tokyo och han intervjuas via facebook eftersom telefonerna inte fungerar.

– Jordbävningen har ju drabbat ett område nordöst om Tokyo nära en stad som heter Sendai, och i det området har vi en fabrik som tillverkar hårdmetallprodukter. Och de uppgifter vi har nu är att ingen personal och  heller inga besökare har kommit till skada - alla är i säkerhet på det sättet - och uppgifterna nu så här långt är att skadorna på fabriken verkar små, säger Sandviks informationsdirektör Anders Wallin.

Så för er del så har det gått ganska bra?

– Så vitt vi nu vet.  Vi måste naturligtvis utvärdera skador på utrustning och sådant efteråt och vi vet ju inte heller om det är klart med efterskalv heller så "so far so good" kan man säga, men vi ropar inte hej förrän vi har kommit över bäcken.

Genom vilka kanaler har ni fått kontakt med dem?

– Framförallt genom vår japanska organisation. Vi har ju kontor på många håll i landet och telefonproblemen gäller ju det här jordbävningsdrabbade området så vi har fått uppgifter via våra egna på andra platser i Japan, avslutar Anders Wallin.

Gävlebo intervjuas via facebook
Många länsbor finns på plats i det jordbävningsdrabbade området men telefonerna är utslagna och vi har därför gjort en intervju via facebook med den före detta Gävlebon Tomas Östergren, som är vd för Atlas Copco i Japan:

--Jag var förkyld och hemma när det började skaka kring kvart i tre på eftermiddagen. Det gör det ibland, så det var inte så konstigt, men det blev starkare och höll på längre än "vanligt". Lite böcker föll ur bokhyllan, några tavlor hamnade snett. Det har varit en del efterskalv under eftermiddagen och det skakar lite fortfarande ibland.

Vilka skador blev det i din omgivning?

– Det mest påtagliga är att telefonen inte funkar. E-mail och facebook är "livlinan" till den yttre världen. Jag är vd för Atlas Copco i Japan, så jag har ängnat tiden åt att få kontakt med våra verksamhetsansvariga och anställda för att konstatera att de är ok. Lyckligtvis har vi inga skadade rapporterade och våra fabriker har inga större skador.

Hur allvarlig är den här jordbävningskatastofen?

– Svårt och för tidigt att säga. Men skalvet var tydligen tusentals gånger starkare än Kobe-jordbävningen 1995 som resulterade i 5000 liv. Dödssiffran är nu uppe i kring 100, men den kommer säkert att öka. Det finns en del ordentliga eldsvådor på några oljeraffinaderier, ett tåg har tydligen "försvunnit" helt etc etc. Premiärministern har upprättat ett katastrofcentrum med sig själv i ledningen, och det är ett tecken på att läget är allvarligt.

Hur är stämningen?

– De flesta är tagna av stundens allvar just nu. Här i stortokyoområdet är det mindre bränder och hittills några rapporade dödsfall, men här drabbas folk mest indirekt genom elavbrott, tåg går inte, trafikstockningen är enorm. Folks största problem just nu är kunna ta sig hem från jobbet. Tror att de flesta lämnade sina företag strax efter det första skalvet, är dom faktiskt fortfarande på väg hem - nu 9 timmar senare, säger Gävlebon Tomas Östergren, som är vd för Atlas Copco i Japan. (Intervjuad via facebook)

Tomas Forsman
tomas.forsman@sr.se

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".