Bollnäs sjukhus
Bollnäs

Besvikelse hos företagare

Tor Wådell: "Det känns inte seriöst"
1:30 min

Det finns en stor besvikelse också hos den företagargrupp som stöttar vårdföretaget Mitt Hjärta som förlorade upphandlingen av Bollnäs sjukhus. Företagarna är förvånade att driften av Bollnäs sjukhus går till vårdjätten Aleris trots att de är dyrare.

– Man får en känsla av att det finns några av utväderarna som har valt att sätta Mitt Hjärta oerhört lågt, på ett sätt som enligt min erfarenhet inte är seriöst, säger Tor Wådell som ingår i den företagsgrupp som stöttar Mitt Hjärta.

Företagargrupp hjälpte inte
När Mitt Hjärtas omsättning var för låg för att delta i den förra upphandlingen gick en företagargrupp samman för att fungera som en ekonomisk garant. Förutom Tor Wådell finns även familjen Svender från Ljusdal och familjen Jochum Pihl med i gruppen.

Nu hjälpte det inte utan Mitt Hjärta förlorade ändå upphandlingen.

– Det som är iögonfallande här det är ju att Mitt Hjärta kan driva sjukhuset till lägre kostnad - eller i vart fall ta mindre betalt, säger Tor Wådell.

Kvaliteten avgörande
I upphandlingen värderade landstinget dels priset, dels kvalitén. Bland annat bedömdes verksamhetsidé, vision, utvecklingsmodell och ledningssystem. Mitt Hjärta hade lägsta priset men föll i den kvalitetsbedömning som 13 utvärderare gjorde - något som Tor Wådell är besviken över.

– Jag brukar aldrig ta till överord men i det här fallet är jag oerhört förvånad hur man har kunnat göra sådana utvärderingar. Det är ju väl känt att det finns en konkurrens mellan Mitt Hjärta och landstinget när det gäller hälsocentraler i landskapet som kanske kan vara en nagel i ögat för landstinget. Men jag tycker det är oerhört synd om man låter sådana faktorer spela in i sådana här utvärderingar, säger Tor Wådell som ingår i den företagsgrupp som stöttar Mitt Hjärta.

"Upphandlingen har gått rätt till"
Landstingets avtalsdirektör Petter Karlsson säger till P4 Gävleborg att upphandlingen gått rätt till och han kommenterar i övrigt inte den juridiska prövning av upphandlingen som Mitt Hjärta nu begär.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".