Förlossningsmottagningen på Hudiksvalls sjukhus. Foto: Linnéa Ericsson SR Gävleborg
Hudiksvall

Hudiksvalls BB hjälper Sundsvall

"Vi måste sudda ut länsgränserna mer"
1:24 min

Nu sträcker Hudiksvalls BB ut en hjälpande hand för att avlasta kvinnokliniken i Sundsvall, som har väldiga problem. Tre personer där har sagt upp sig på grund av stress. För att avlasta kvinnokliniken i Sundvall är sundsvallsmammor välkomna att åka till Hudiksvalls BB för en trygg förlossning.

– Alla är välkomna! Och dessutom har vi en väldigt bra kvalitet på vården i Hudiksvall.

Finns det kapacitet?

– Ja, det gör det. Vi går på en bemanning som gör att vi kan ta emot fler mammor än vad vi har bemanning för, säger Ingegerd Lantz, verksamhetschef på landstinget Gävleborg.

2010 tog Hudiksvall BB emot 955 mammor, och enligt verksamhetschefen inom landstinget Gävleborg Ingegerd Lantz finns det redan i dag en bemanning på BB där för att ta mot mellan 300 och 400 mammor till.

"Vi måste sudda bort länsgränserna"
Och Ingegerd Lantz gillar tanken på att ha något slags utbyte med kvinnokliniken i Sundsvall.

– Jag tror att det här är en riktigt bra idé. Vi måste börja sudda bort länsgränserna mer och titta på vad vi kan göra för att utjämna både belastningen och titta på kvaliteten - att man skickar olika patientgrupper mellan sjukhusen.

Men även om det än så länge inte sker något officiellt samarbete mellan kvinnokliniken och BB i Hudiksvall har sundsvallsmammor genom det fria vårdvalet rätt att åka till Hudiksvall för att föda sina barn. Redan i dag är det fritt fram för mammor i Sundvall att åka till Hudiksvall.

Är du beredd på att det kanske är Sundsvallsmammor som väldigt snart hellre väljer att föda sina barn i Hudiksvall än i Sundsvall?

– Ja, de är välkomna! I dag om de skulle vilja, säger Ingegerd Lantz, verksamhetschef på landstinget Gävleborg.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".