Årsunda/Lahtis

Emil Jönsson årets sprintkung

"Håller det högre än medaljen på VM"
3:24 min

Emil Jönsson från Årsunda säkrade i dag segern i den totala sprintvärldscupen när han tog hem sprinttävlingarna i Lahtis i Finland.

Det var Emils fjärde seger i världscupen den här säsongen och räknar man dessutom med tredjeplatsen under VM i Holmenkollen så kan man summera karriärens bästa säsong för Emil.

– Det är obeskrivligt. Jag håller totalcupsegern högre än medaljen på VM. När man vinner en cup så har man ju varit bra hela året och det är det jag bär med mig mest. Det har varit en sjuk säsong, min klart bästa någonsin, säger han.

När man ser tillbaks på säsongen, hur upplever du den?

– Den har varit fantastiskt bra. Att vinna så många världscuplopp och vara med i alla lopp jag ställt upp i egentligen, det är en otroligt skön känsla. Man måste ha gjort något bra i somras eftersom man kan hålla hela vägen.

Hur firar du det här då?

– Vi kollade ut en Kina-restaurang här nu och sedan är det bara att ladda till onsdag då det är sista tävlingen i Stockholm.

Ett glas champagne kanske du hinner med?

– Ja ett glas ska vi försöka få i oss, säger Emil Jönsson.

Martin Svensson
martin.svensson@sr.se

Världscupen herrar, sprint, 1,4 km (k):

1) Emil Jönsson, Sverige,
2) Eirik Brandsdal, Norge,
3) Paal Golberg, do,

Övr sv plac:
6) Jesper Modin, Sverige, 
18) Daniel Rickardsson,
19) Calle Halfvarsson,
32) Fredrik Jonsson,
37) Teodor Peterson,
41) Jens Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".