Gävle

Oklart om Elektro engines framtid

1:37 min

Efter dagens dagens möte mellan kommunen och Electro engine kommer inga klara besked om företagets framtid i Gävle.

Men enligt Thomas Bergfjord som VD för Electroengine ser det inte så ljust ut:

– Vi tror att vi kommer att få pengarna, men får vi dem genomn en juridisk process så har vi inget förtroendet i behåll. Jag är inte alltför optimistisk.

Anmält till fogden
Electro engine menar att de skulle få nio miljoner kronor av Teknikparken om de flyttade hit sin verksamhet. Och eftersom de nu håller till i Gävle och inte har fått de pengarna så har de nu anmält det till Kronofogden. Teknikparken är en ideell verksamhet där VD:n är kommunanställd --därför tycker Electro engine att kommunen ska ge dem pengarna som inte betalats ut.

"Kan inte lämna bidrag"
Men det kommer kommunen inte att göra, enligt Göran Arnell som är kommundirektör i Gävle.

– En kommun kan inte lämna bidrag rätt in i ett företag.

Har Teknikparken lovat pengar?
– Det kan jag inte svara på utifrån Teknikparken. Jag kan svara utifrån kommunen.

Enligt Electro engine ska det finnas kontrakt på att de har blivit lovade pengar, men det är inget som P4 Gävleborg får se i dag. Och om de skulle visa sig att de får pengarna när processen är klar hos Kronofogden så kommer de inte att stanna i Gävle om det gått så långt.

Ser sig om 
Och redan nu ser Electro engine sig om efter andra orter där det kan bli aktuellt att fortsatta med verksamheten, enligt Thomas Bergfjord:

– Vi har börjat före diskussioner parallellt.

Karin Johansson
karin.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista