Gävle

Bostadsforskningen flyttar

1:53 min

Institutet för Bostadsforskning som är en del av Uppsala Universitet lämnar Gävle nästa år. Flyttlasset går till Uppsala och orsakerna till det är flera.

– Det blir lättare att rekrytera, säger samordnaren Kerstin Larsson.

I tretton år institutet funnits i det gamla rådhuset i Gävle. Under flera år på 90-talet och början på 2000-talet samlades flera hundra forskare från hela världen i Gävle under bostadsveckan. Nuförtiden är konferensen lite kortare och kallas bostadsdagar. Många forskningsstudier har gjorts under gävleåren, och frågor som handlar om bostäder har nästan alltid kommenterats från Gävle. Men snart är det alltså slut med det - även om en liten del av institutet blir kvar ett tag.
– Det blir tre administrativa tjänster och ett par forskare kvar. De flesta närmar sig pensionsålder så det är väl en övergångslösning, säger Kerstin Larsson som är administrativ samordnare vid institutet för bostads- och urbanforskning i Gävle.
 

Hittills har bara ett principbeslut om flytten tagits, det slutliga beslutet tas i slutet av den här månaden. Men i praktiken är flytten redan klar, det som återstår är exakt när man ska flytta och vissa praktiska saker som ska lösas.

Tomas Forsman
tomas.forsman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista