sandviken

Riskfyllt att tatuera sig hemma

1:54 min

Allt fler väljer att tatuera sig hemma av outbildade tatuerare. Men riskerna med det är många och ibland allvarliga och därför går nu Sandvikens kommun ut och varnar.

På musikprogrammet på Bessemerskolan i Sandviken går Disa Jonsson som gjorde en tatuering i Thailand, och Kim Kämpe som planerar att tatuera sig hos en kompis.

Disa Jonsson: – Det är mitt namn i skrivstil.

När fick du tatueringen?

– Det var på en öppen gata och en massa folk gick förbi hela tiden.

Kim Kämpe:  -- Man får väl hoppas att maskinerna är fräscha, jag får lita på den som tatuerar mig.

Lätt att hitta utrustning
Jag har precis satt mig vid en dator för att kolla upp hur man gör för att få tag i tatueringsutrustning. Och en vanligt enkel sökning visar att man kan beställa tatueringsmaskiner för bara några hundra kronor.

En som ofta träffar personer som har tatuerat sig hemma är Genssy Ullmark som har en tatueringsstudio i Sandviken. Anledningen att de kommer till honom är att de inte är nöjda med hemmatatueringen och behöver hjälpa att göra om den.

– De har haft dålig utrustning, dåliga inställningar, dåliga nålar, dålig teknik, och sedan finns det ju en massa hygieniska risker också. Man kan till exempel bli smittad av någon form av hepatit, säger Genssy Ullmark och konstaterar att han sett flera sådana fall i området.

Ingen statistik
Det finns ingen statistik över sjukdomar som spritts genom tatueringsutrustning. Däremot kontrollerar kommunerna alla tatueringsstudior.

Nu har Sandvikens kommun fått in tips om att det många tatuerar sig hemma och därför går de nu ut och informerar om riskerna.

– Det finns även risker med att tatuera sig hos en yrkesverksam tatuerare men riskerna ökar ju om man tatuerar sig hos en amatör, säger Jenny Westberg som är miljö- och hälsoskyddsinspektör i Sandviken.

Karin Johansson
karin.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista