Norrsundet

"Några går själva och gråter"

1:52 min

Stora Enso stänger Kopparfors sågverk i Norrsundet norr om Gävle med 110 anställda. Orsaken är flera år av förluster och beskedet innebär ett nytt dråpslag för Norrsundet.

Klockan 8 i morse kom beskedet att samtliga 110 anställda på Stora Ensos sågverk i Kopparfors varslas om uppsägning. Enligt företagsledningen har Kopparfors "den sämsta lönsamheten av alla Stora Ensos 22 sågverk".

Trots att Stora Enso har satsat över 300 miljoner kronor de senaste 10 åren, bland annat i en ny pelletsfabrik, så ser företaget ingen annan utväg än att lägga ner.

"En förlustaffär"
– Vi kan inte fortsätta att driva en sådan förlustaffär som det här är just nu utan vi måste också ta ett ansvar för alla andra sågverk som vi har, säger Stora Ensos Sverigechef Mats Nordlander.

Fabriken kommer att stängas vid årsskiftet och flera av dem som arbetar på fabriken har fortfarande ett färskt minne av hur nedläggningen av Norrsundets pappersbruk påverkade bygden för tre år sedan. Då berördes över 300 anställda.

– Vi sitter på hyvleriet och peppar varandra och diskuterar vad som kommer att ske i framtiden men jag har sett några som går själva och gråter, säger Reidar Lingwall som är en av de 110 anställda som i dag fick det dystra beskedet.

Oro för framtiden
Det finns nu en stor oro för framtiden bland de anställda.

Reidar Lingwall:
– Det här är det enda man kan. Man har jobbat för det här hela sitt liv efter skolan och så blir det helt abrupt nedlagt och det känns naturligtvis hemskt tungt.

Kommundirektör Göran Arnell:
– Det är fruktansvärt tråkigt, speciellt efter det som hände med massafabriken och det drabbar bygden väldigt hårt, säger Kommundirektör Göran Arnell.

Kommunalrådet Carina Blank (S):
– Det är en katastrof för de berörda och för oss också, det är en hel bygd som är drabbad. Sedan är det klart att det pågår en omstrukturering i hela vårt land av industrin.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Fernando Arias
fernando.arias@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista