Norra Stambanan stängs av i helgen

I helgen inleds ett av de större banarbetena i sommar. Norra Stambanan söder om Ljusdal stängs då av, och all tågtrafik till Norrland leds då via Ostkustbanan norrut. Senare i sommar stängs Ostkustbanan av.

Banarbetet pågår i fyra dagar och kommer att leda till förseningar på upp till tre timmar - enda undantaget gäller för X2000-trafiken som löper på som vanligt. Reser du med X-trafiks tåg till Ljusdal, får du byta till buss i Järvsö.

Liknande arbeten sker sedan även helgerna vecka 32 och vecka 44. Då är det Ostkustbanan söder om Gävle som stängs av, och det leder till en timmes försening för all trafik till och från Norrland.

Större banarbeten i mellersta banområdet i huvudsak X-, Y-, W- och Z-län vecka 28 - 45 som påverkar resenärerna.

Tågstopp vecka 28-29:

Avstängning N. Stambanan mellan Bollnäs och Ånge och Stambanan genom övre Norrland mellan Bräcke och Långsele lördag 10 juli kl 0610 till tisdag 13 juli kl 1805. Huvudorsaken är lanseringen av en ny vägbro i Bispgården. Då passar BRM på att genomföra andra arbeten som växel-, kontaktlednings- och spårbyte samt arbeten vid Edängebron.

Persontrafiken från Storlien Östersund går via mittbanan Ånge-Sundsvall söder ut. Tappar ca 1 timme. Orsaken är att de möter övrig trafik på Ostkustbanan. X2000 Sundsvall - Stockholm har företräde.

Connex-trafiken på Norrland. Försenad ca 1-3 timmar sydgående. Norrgående omleds via Avesta/Krylbo vilket innebär en förlängd restid på ca 1 timme.

X-trafiken går till Järvsö och sedan buss till Ljusdal.

Tågstopp vecka 32:

Avstängning Älvkarleö - Bomansberget. 72 tim från fredagen 6 aug. från kl 2200 till måndag 9 aug. kl 2200.

Persontrafiken till och från Storlien Östersund och även X 2000 till och från Sundsvall omleds via Avesta/Krylbo vilket innebär en förlängd restid på ca 1 timme.

Övriga nedsättningar avseende gångtider som påverkas av projektet Älvkarlerö - Bomansberget är kompenserat för i tidtabellerna.

Tågstopp vecka 44-45:

Avstängning Älvkarleö - Bomansberget. 72 tim från fredagen 29 okt. från kl 2200 till måndag 1 nov. kl 2200. Kontaktledningsarbeten.

Samma typ av påverkan för persontrafiken som under vecka 32.

Övriga arbeten som påverkar tågtrafiken inom BRM:

Slipersbyte mellan Avesta - Morshyttan på bandel 312 mellan Fagersta och Storvik sker under vecka 38-40 sker dagtid mellan 11.30 och 20.30. Ersätts med buss mellan Avesta upp till Storvik. Detta avbrott är tidtabellsanpassat då det är planerat långt i förväg.

Slipersbyte mellan Insjön - Mora på bandel 331 mellan Mora och Borlänge med början under vecka 32 fram till 43. Tidtabellsanpassat och man kör buss.

Arbetena i Hallsberg kommer inte att påverka persontrafiken i BRM område. Omfördelningen av godstrafiken som normalt sker i Hallsberg kommer att ske på andra orter i Sverige varav Gävle och Borlänge är två ställen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".