Läkare prickas sällan för felbehandling

Varje år anmäler runt hundra patienter i Gävleborgs län sjukvården till HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Men enligt en undersökning gjord av Radio Gävleborg är det sällan läkarna prickas för felaktiga behandlingar.

Tre läkare missade att Christina Dorf från Söderhamn var döende i cancer. Torts det friades läkarna i HSAN, hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.
- Jag tycker det är fruktansvärt, berättar dottern Jessica Dorf. Du söker hjälp men får ingen. Det blir en uppgivenhet. Man känner sig väldigt frusterad och otrygg.
Lagen säger att en patient ska få ”vård av god kvalitet”. Vad det innebär avgör HSAN, sjukvårdens domstol. HSANs tolkning är att så länge läkarna gör vad som förväntas av dem så ska de hellre frias än fällas, även om behandlingen eller diagnosen kanske är felaktig. Den tolkningen gör att nämnden friar i nio av tio fall. HSAN avgör runt 300 fall per år och Annika Marcus är chef i ansvarsnämnden.
- Det är ändå så att flera sjukdomar kan vara svåra att diagnosticera och behandla.
Christina Dorfs cancer var för långt gången och därför friades läkarna, trots att HSAN ansåg att läkarna som missade hennes sjukdom begått ett fel.
- Det ger dubbla budskap, säger dottern Jessica Dorf. Signalen de ger mig är att det inte spelar någon roll om man gör fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".